Leren van de functie van het hoofdorgel in de orgelbouw

hauptwerk

Wat zou het nut kunnen zijn om een hoofdorgel te koop aan te kopen? Is het kopen van een instrument niet gewoon een koophandeling? Zou iemand niet een instrument kunnen bespelen vanuit hun hart, vanuit de ziel?

De grondgedachte? Sommige van de gewenste geluiden van een opgewaardeerd hauptwerk orgel zijn elektronisch, gecreëerd door een aparte luidspreker in plaats van een orgelpijp. Dat betekent dat wanneer de organist de toetsen op de console aanraakt om bijvoorbeeld een Engelse hoorn of een klokkenspel of een klokkenspel of een fluit uit te drukken, en vervolgens het juiste toetsenbord aanraakt, dezelfde mensen het digitaal gesamplede geluid horen via de luidsprekers in hun pew, hoor een elektronisch gesampled geluid, alsof ze het door de hoofdpijpen van hun kerk hoorden. Met andere woorden, wanneer dit “orgel” wordt aangeslagen door de organist, hoort iedereen het geluid van de specifieke kerkorgelpijp die hij het liefst heeft!

Digitale synthesizers worden steeds vaker gebruikt in de muziek van vandaag. Dit is niet omdat de componist wil dat de toon puur tonaal is, maar eerder om de essentie van een nummer te vangen. Stel je voor dat een synthesizer de noten van een kerkorgel in fase drie kan vastleggen. De pijpen van het orgel zouden analoog moeten zijn om de sequencer ze te laten gebruiken. Of misschien waren het fase twee digitale synthesizers.

Dus, is het kerkorgel in fase drie anders dan zijn analoge voorouder?

Nou, dat zou het zijn. Het heeft een door een klep aangedreven motor die de kleppen op zijn acht hoofdbuizen aandrijft. De kleppen gedragen zich als kleppen op een muziektafel doordat elke klep wordt bediend met een actie. Aan de klep zit een diafragma bevestigd zodat deze geopend en gesloten kan worden. Er is ook een bel verbonden met het middenrif, die wordt aangedreven door de ademhaling van de speler.

Fase vier van het analoge orgel is de antifonale of fluit. Zoals de naam suggereert, gebruikt het orgel één enkele pijp voor al zijn tonen (inclusief de C-noot) – vandaar de naam. Het wordt digitaal verwerkt met behulp van software die luchtdrukgeluiden produceert, zodat elke noot afzonderlijk met zijn eigen toon kan worden gespeeld. Elke noot wordt daarom afzonderlijk gespeeld, zoals een individuele fluit.

Fase vijf van het analoge orgel wordt het Lyrische genoemd, wat we tegenwoordig doorgaans beschouwen als het hoofdgeluid van het instrument. Houd er echter rekening mee dat het de envelop is die hiervoor verantwoordelijk is. De envelop is de combinatie van de volumeregeling van de mixer, de toonregeling van de klep (pen) en de demping / toonregeling van de luchtgolven. Om een complexe combinatie van deze elementen te krijgen, gebruiken digitale orgelbouwers gecompliceerde algoritmen om het signaal te synthetiseren om ze te reproduceren. Om dit te doen, gebruiken ze complexe golfvormsynthese.

Klik hier: https://www.noorlanderorgels.com/